Anàlisi de l'Activitat judicial

En el més estricte compliment dels mandats constitucionals de transparència, el Consell obra una finestra a la reflexió sobre els assumptes judicials i llur impacte social.

Més allà de les fredes dades estadístiques, la Secció d’Estudis Sociològics del Consell General del Poder Judicial pretén oferir una anàlisi més profunda en relació amb la pròpia activitat judicial i amb la valoració que la societat en fa.

Així s’elaboren informes sociojurídics, als que poden tenir accés tant els membres de la carrera judicial com els propis ciutadans, que intenten aportar factors socials que influeixen en la dinàmica de l’activitat judicial o que estan sent demandats al poder judicial per la societat.

Aquests informes o treballs d’investigació poden dividir-se en;:

  • Monografies
  • Enquestes de qualitat.

Les monografies aborden nous assumptes o investigacions concretes sobre preocupacions que afloren a la societat en relació amb l’activitat judicial.

Les enquestes de qualitat, siguin baròmetres d’opinió de la societat en general, siguin enquestes a jutges o a usuaris de la Justícia, busquen conèixer la valoració de l’activitat judicial i la seva evolució al llarg del temps.

Les informes són concebuts com a un servei públic i les seves conclusions arriben a:

  • Als òrgans institucionals (CGPJ, Govern, Parlament…)
  • A la carrera judicial
  • Als medis de comunicació
  • A la societat en general

Es tracta, en conclusió, d’un servei que pot servir de suport a l’exercici d’una tasca judicial de més qualitat i propera a la realitat social.